diumenge, 29 de novembre del 2015

Què farem al projecte gran del 2016?


Com ja sabeu el nostre cor cada primavera en els últims anys hem realitzats grans produccions en col·laboració d’orquestra i altres cors. El dissabte vam realitzar el primer assaig de la producció que culminarà als concerts del maig del 2016. Ho vam fer juntament amb els altres cors que ens acompanyaran: repeteixen com en els últims projectes el cor de la UAB, sota la direcció del gran Poire Vallvé; i s’estrenen amb tots nosaltres el cor Trobada dirigit pel nostre estimat director Ahmet Süleyman Bilgin. Esperem que gaudeixin d’aquest projecte tan emocionant! 

Aquest primer assaig va tenir lloc a l’auditori de la UAB, on vam tenir un primerenc contacte amb una de les obres que cantarem: Magnificat, de John Rutter. Una obra que ens parla de manera joiosa de la celebració de la Verge Maria. El text de l'obra és majoritàriament en llatí, encara que incorpora un poema en anglès del segle XV: Of a rose. Com a novetats us avancem que en aquesta mateixa producció també cantarem: Five Hebrew Love Songs, d’Eric Whitacre. Unes obres que va compondre inspirades en uns poemes escrits per la seva dona, criada a Jerusalem, en llengua hebrea. Inicialment eren peces pensades per soprano, piano i violí. Anys més tard, però, van ser adaptades per cors de quatre veus i acompanyament instrumental variat.

Així que ja ho veieu, aquest any ens hem centrat en autors contemporanis i actuals. Coneguts en el món coral i que ara volem apropar a tots vosaltres. Us anirem donant més informació i detalls de la producció de mica en mica. Ens queda molta feina per endavant, assajos... Tenim molt per descobrir i gaudir d’aquest projecte. Comencem!




dijous, 12 de novembre del 2015

#quisapunta al cinema?

  

Una de les primeres activitats #quisapunta del curs, ha estat un pla de cinema!
Fa uns dies vam anar a veure una pel·lícula que no podia ser més escaient: The BoyChoir, o com l'han traduït al castellà: El coro.
La pel·lícula, dirigida pel canadenc François Girard, està protagonitzada per Dustin Hoffman, en el paper d'un estricte mestre, i Kathy Bates com a la directora de l'escola. La trama tracta sobre la història d'un nen orfe al que la música li ofereix una sortida, una salvació. Ambientada en un selecte internat musical, on formen un dels millors cors infantils de tots els Estats Units, Stet, el nostre protagonista, descobreix un nou món. I quan se n'adonen (i ell mateix se n'adona) del seu potencial, tot canvia.
D'aquesta forma vam passar una bona estona, sentint-nos identificats en molts moments amb els personatges de la pel·lícula, algunes peces que hem cantat, les dinàmiques dels assajos... Però sobretot, gaudint de bona música i millor companyia.
  
Us deixem l'enllaç del tràiler per si us animeu!



dijous, 5 de novembre del 2015

Les cantaires estrenen accessori lila

La primavera s'ha avançat al cor!
En el  primer concert d'aquest curs les cantaires del nostre cor van estrenar complement lila!
Des de fa anys, el nostre vestuari formal és negre amb un complement lila, ja que aquest és el color oficial de la Facultat de Farmàcia.  En el cas dels nois ha estat una corbata  i les cantaires dúiem un collar elaborat de manera artesanal.
Aquest any però, hem renovat l'accessori; ara és una diadema amb motius florals.
Volem que aquest sigui un símbol de la relació  existent entre  farmàcia i  natura.
Són incomptables els exemples que trobem avui en dia a les Farmacopees de drogues i preparats d'origen vegetals. Molts dels quals es venen utilitzant des del temps de l'antigor, on la humanitat feia gala de tenir major harmonia amb el medi natural.
Tradicionalment molts d'aquests usos, avui en dia demostrats, s'han conservat i han perpetuat., i avui en dia és innegable la quantitat de fàrmacs que deriven de precursors vegetals.
A més, per acabar d'arrodonir la nostra relació amb el món vegetal i farmacèutic, ja fa temps que en  van compondre  expressament l' obra titulada: Herbarius, hortus sanitatis; obra del mestre Josep Ollé i Sabaté amb la lletra d'un poema de Gerard Vergés i Príncep.  D'alguna forma en volem fer el nostre himne, i ara, de les plantes medicinals el nostre símbol.


L’home, que és nat de mineral argila,
sana amb la vegetal farmacopea.
Parlo del poder bèquic de l’altea
I el corinant que els sexes espavila;

l’atropa que dilata la pupil•la,
i el laxatiu que es diu escamonea,
i el ram d’oliu de Pal•las Atenea,
i aquell bulb diürètic de l’escil•la.

I parlo del cascall que el dolor mata,
la digital de porpra, i l’estramoni
(per altres noms, talpera o bé datura).

Parlo, per acabar, de flors de plata,
de mítiques arrels, del matrimoni
de la natura humana amb la Natura.
 
 Herbarius, hortus sanitatis; Gerard Vergés






dilluns, 2 de novembre del 2015

Acte Acadèmic de Jurament Hipocràtic 2016

El passat dilluns 26 d'Octubre de 2015 va tenir lloc al Paraninf de l'edifici central històric de la Universitat de Barcelona l'acte acadèmic de lliurament del jurament hipocràtic dels alumnes de la Facultat de Farmàcia. Els alumnes que van jurar són els graduats de la promoció 2010-2015.


L'acte va ser presidit per la Dra. Lourdes Cirlot, Vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la UB; el Dr. Joan Esteva de Sagrera, Degà de la Facultat de Farmàcia; la Dra. María Antonia Garau, professora del Departament de Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia de la Facultat de Farmàcia i padrina de la Promoció; el Dr. Josep Maria Suñé, professor del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la Facultat de Farmàcia i padrí de la Promoció.
Acompanyant l'acte, el nostre cor es va encarregar de la part musical, amb un seguit d'intervencions musicals. Així doncs, en el nostre primer concert el repertori que vam cantar fou:

 -Canticorum Jubilo, de Josua, G. F. Händel.
Aleluya, de Jürgen Thies.
Per tu jo cantaria, M. Meystre / W. R. Willisegger.
- Gaudeamus Igitur, himne universitari popular, arm. J. Casulleras

El jurament hipocràtic és un codi deontològic que tradicionalment juraven els estudiants de medicina abans de començar a practicar la seva professió. A la Facultat de Farmàcia està instituït de manera oficial des de l’any 1995, any en què es va commemorar el 150è aniversari de la Facultat. El text del jurament és una adaptació catalana del text clàssic en grec d’un manuscrit bizantí del segle XI que es conserva a la Biblioteca Vaticana.

"Juro per Apol·lo, metge, per Esculapi, per Higiea
i Panacea, i per tots els déus i deesses, posant-los
de jutges, que aquest mon jurament serà
complert fins on tinc poder i discerniment. A
aquell que va ensenyar-me aquest art, l’estimaré
igual que als meus pares; ell participarà del
meu manteniment i si ho volgués participarà
dels meus béns. Consideraré la seva
descendència com a germans meus, i els ensenyaré
aquest art sense cobrar-los res, si el volen aprendre.
Instruiré per precepte, per discurs i en totes les
altres formes, els meus fills, els fills dels qui em
van ensenyar a mi, i els deixebles, units per
jurament i estipulació, d’acord amb la llei
mèdica, i no altres persones.
Portaré endavant aquest règim, el qual d’acord
amb el meu poder i discerniment serà en benefici
dels malalts i els apartarà del perjudici i
l’error. A ningú donaré una droga mortal
encara que em fos demanada, ni donaré consell
per a tal fi. De la mateixa manera, no donaré a
cap dona pessaris destructors; mantindré la
meva vida i el meu art allunyats de la culpa.
No operaré ningú per càlculs, sinó que deixaré aquesta
feina als qui treballen en aquesta pràctica. A
qualsevol casa on entri, serà per benefici dels
malalts, i m’abstindré de tot error voluntari o
corrupció, i de lascívia amb les dones o homes,
lliures o esclaus.
Guardaré silenci sobre tot allò que en la meva
professió, o fora d’ella, senti o vegi sobre la vida
dels homes i que no hagi de ser públic,
mantenint aquestes coses de manera que no
se’n pugui parlar.
Ara, si compleixo aquest jurament i no el trenco,
que els fruits de la vida i de l’art siguin meus,
que sigui sempre honrat per tots els homes i que
m’ocorri el contrari si el trenco i sóc perjur."

  

Al final de l'acte, tots els alumnes, assistents, i membres de la taula presidencial van cantar amb nosaltres el himne popular universitari.

Bona sort a tots els graduats!